Verkoopprijzen kantoren dalen vanwege populariteit thuiswerken

45
Verkoopprijzen kantoren dalen
⏰ Leestijd: < 1 minuut

De verkoopprijzen van kantoren dalen nu al een jaar. De verkoopprijs van woningen, industrie- en winkelpanden stijgen wel. Volgens het CBS is een mogelijke reden dat Nederlanders zoveel thuiswerken.

Prijsdaling

De prijs van kantoren is met 2,1 procent gedaald, vergeleken met een jaar eerder. De prijzen van industriepanden laten een stijging zien van 5,1 procent, vergeleken met een jaar eerder. De grootte van de stijging neemt wel langzaam af. Winkelpanden waren dit jaar 4,8 procent duurder dan vorig jaar.

Nederland thuiswerkland

Hoe meer er thuis gewerkt wordt, hoe minder vraag er is naar kantoren. In de Europese Unie is Nederland koploper wat betreft thuiswerken. 52 procent van de Nederlanders werkt weleens thuis, meestal minder dan de helft van de week. Een kwart werkt bijna altijd thuis, zo’n 1,3 miljoen mensen.

De meeste thuiswerkers bevinden zich in de IT, de creatieve sector, schrijven teksten of zijn werkzaam in de agrarische sector. In sommige sectoren is thuiswerken niet tot nauwelijks mogelijk: zoals het transport, de zorg of de horeca.

Reden prijsdaling

De daling van de prijs van kantoren komt waarschijnlijk omdat er minder vraag naar kantoorruimte is. Het huren van een kantoor kost bedrijven relatief veel geld. Veel van hen kiezen daarom om in te krimpen. Grotere organisaties kiezen vaak voor 20 tot 25 procent minder kantoorruimte, omdat er meer wordt thuisgewerkt. Het aantal faillissementen van bedrijven dat gebruik maakt van een kantoor is gestegen en hierdoor daalt de vraag naar kantoorruimte ook.

Minder kantoren

Het aantal kantoren in Nederland krimpt. Er stonden in 2014 nog meer dan 97,5 duizend. Het zijn er nu nog maar 94 duizend. Vanwege de grote woningnood worden er kantoren omgebouwd naar woningen. Veel kantoren zijn bovendien verouderd en worden gesloopt.