Mkb’ers steeds vaker slachtoffer van cybercrime

220
Cybercrime
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Na grote bedrijven en organisaties raken ook steeds meer mkb’ers doordrongen van de noodzaak van digitale veiligheid. En dat is terecht, want door de automatisering van cybercrime zijn niet het niet alleen de grote bedrijven en overheden die slachtoffer worden.

Automatisering van cybercrime

Mkb-bedrijven denken meestal dat ze geen interessant doelwit zijn voor hackers. Enerzijds klopt dat, want cybercriminelen zijn niet gericht op zoek naar bijvoorbeeld een bouwbedrijf. Anderzijds is die aanname foutief. Door de automatisering van cybercrime kan namelijk ieder bedrijf slachtoffer worden. Met enkele kliks kunnen cybercriminelen duizenden bedrijven tegelijk binnendringen. Er bestaat dus een relatief grote kans dat jij daar als mkb’er per toeval tussen zit.

Makkelijke prooi

Gebrekkige cybersecurity maakt het, in combinatie met veel verschillende technieken, tegenwoordig makkelijk om de beveiliging van middelgrote en kleine bedrijven te omzeilen. Hacken, phishing, spookfacturen, password cracking en malware: het zijn allemaal vormen van cybercrime die worden gebruikt door criminelen.

Word geen slachtoffer

Ondernemers kunnen ervoor kiezen gebruik te maken van cloudsoftware in plaats van eigen software. Met eigen software zijn update-processen fragieler en kunnen gaten en lekken ontstaan. Met cloud-services is het risico beperkter. Daarbij is een 2-stapsverificaties aan te raden en is het verstandig je logs en data te monitoren. Zorg er in ieder geval voor dat de belangrijkste bedrijfsinformatie veilig is en versleuteld is