Het aantal bedrijven dat failliet ging is voor het eerst in vijf maanden gestegen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In september gingen 183 bedrijven failliet. Een maand eerder waren dat er nog 173. Wel liggen de cijfers nog beduidend lager dan in dezelfde periode vorig jaar.
Crisis nu pas zichtbaar
Het lijkt erop dat de coronacrisis voor het eerst sinds het voorjaar zichtbaar wordt in het aantal bedrijven dat bankroet gaat. In april was er nog een piek van 335 faillissementen. Daarna daalde het aantal vier maanden op rij, om in augustus zelfs op het laagste punt in 21 jaar uit te komen.
Steunpakket
Oorzaak daarvan is waarschijnlijk het steunpakket dat het kabinet heeft ingevoerd om bedrijven overeind te houden tijdens de COVID-19-pandemie. Het gaat dan onder meer om de loonkostensubsidie (NOW) en de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Dit zorgde ervoor dat veel bedrijven toch hun hoofd boven water konden houden.
Schade in horeca
De toekomst is heel onzeker, helemaal omdat een sluiting van de horeca dreigt. Als de horeca weer helemaal dicht moet, betekent dat de doodsteek voor heel veel bedrijven in de sector. Dat zegt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De economische schade loopt voor de horeca inmiddels in de vele miljarden. “Ondanks de steunmaatregelen, hebben de horecaondernemers al wel 10 miljard euro uit de eigen spaarpot bijgelegd”, stelt de voorzitter van KHN.