Verhoging minimumloon en AOW: dit zijn de belangrijkste wijzigingen vanaf 1 juli 2021

101
1 juli
⏰ Leestijd: 2 minuten

Vanaf 1 juli treedt er weer nieuwe wet- en regelgeving in werking. We zetten de belangrijkste veranderingen op een rij. 

  • Goedkope spullen worden duurder

Per 1 juli worden goedkope spullen uit Chinese of Amerikaanse webwinkels duurder. Consumenten moeten op alle online aankopen van buiten de Europese Unie btw betalen. Tot dusver hoefde dat voor bestellingen onder de 22 euro niet.

Bovendien rekent PostNL extra kosten voor het innen en afdragen van die btw als die niet meteen bij de bestelling in rekening is gebracht. Die kosten variëren van 4 euro tot 7 euro per pakje. DHL brengt voor het afhandelen van de nieuwe btw-afdracht geen extra kosten in rekening.

  • Huurbevriezing en maximum op huurverhoging

Traditioneel krijgen elk jaar vrijwel alle huurders in Nederland op 1 juli te maken met huurverhogingen, maar dit jaar is alles anders. De huur van sociale huurwoningen mag dit jaar niet worden verhoogd. Dit geldt tot en met 30 juni 2022.

In de vrije sector mag de huur dit jaar wel omhoog, maar voor het eerst zit daar een maximum aan. De Rijksoverheid berekent het maximum op de volgende manier: 1 procent plus de inflatie. Hierdoor is de maximale huurverhoging dit jaar 2,4 procent. De wet geldt tot 1 mei 2024.

Verhuurders mogen de servicekosten overigens wel verhogen. Dit zijn kosten die bovenop de kale huur van de woning komen. De verhuurder is verplicht een overzicht van de kosten te delen waarop wordt aangegeven waarom de kosten omhoog gaan.

  • Minimumloon en AOW stijgen

Het minimumloon wordt twee keer per jaar aangepast aan de gemiddelde cao-lonen. Vanaf donderdag gaat het wettelijk minimumloon voor werknemers vanaf 21 jaar met bijna 17 euro omhoog naar 1.701,80 euro bruto per maand. Op 1 januari van dit jaar kwam er zo’n 5 euro bij.

Het minimumjeugdloon gaat ook omhoog. De bedragen variëren per 1 juli van 510 euro bruto voor vijftienjarigen tot 1.360 euro voor twintigjarigen.

De bedragen gelden voor een volledig dienstverband. Het staat niet wettelijk vast hoeveel uren dat zijn. Doorgaans gaat het om een werkweek van 36, 38 of 40 uur.

Omdat het minimumloon stijgt, krijgen AOW’ers er per 1 juli ook iets bij. Zo ontvangen alleenstaande AOW’ers vanaf die datum 1.226,60 euro per maand. Dat was 1.218,19 euro. Gehuwden en samenwonende partners krijgen per donderdag een bedrag van 838,55 euro per maand, een stijging van zo’n 6 euro.

  • Bij steeds meer banken moet je rente betalen over je spaargeld in plaats van dat je rente krijgt

En het saldo waarover je rente moet betalen, wordt steeds wat verlaagd. Een hele reeks aan banken; ASN, ING, Knab, Rabobank, Regiobank, Van Lanschot en SNS, verlaagt de grens per 1 juli van 250.000 euro naar 100.000 euro waar de spaarder geld op toe moet leggen.

  • Statiegeld op plastic flesjes

Op kleine plastic flessen voor frisdrank of water zit al sinds 1 juni van dit jaar statiegeld. Toch worden er nog altijd oude flesjes, zonder statiegeld dus, verkocht. Flesjes die ingeleverd kunnen worden voor 15 cent, hebben een duidelijk statiegeldlogo. Vanaf 1 juli mogen producenten geen flesjes meer maken zonder statiegeldlogo.