Airbnb komt met ‘coronafonds’ van 250 miljoen voor verhuurders

385
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Niet alleen hotels, maar ook verhuurders op Airbnb hebben last van de coronacrisis. Het bedrijf besloot eerder al om annuleringen – met volledige terugbetaling – toe te staan. Nu komt het hosts tegemoet, die daardoor hard werden geraakt. 

Volledige terugbetaling

Na het uitbreken van de coronacrisis besloot Airbnb om huurders te laten annuleren met een volledige terugbetaling. Ook de ‘servicekosten’ konden worden teruggevraagd. Maar wat het bedrijf niet hard voorzien, was dat verhuurders daarmee in de problemen kwamen. Daarvoor biedt medeoprichter Brian Chesky zijn excuses aan in een brief aan de verhuurders. “We hebben dat besluit genomen met het oog op de gezondheid, het was geen bedrijfseconomisch besluit. Maar we hebben wel spijt van de manier waarop we dit gecommuniceerd hebben”, schrijft Chesky. “Het spijt me dat we niet met jullie overlegd hebben. Jullie verdienen beter.”

Compensatie en fonds voor superhosts

Airbnb zet daarom 250 miljoen dollar opzij om verhuurders te compenseren. Voor afgezegde boekingen tussen 14 maart en 31 mei betaalt het bedrijf 25 procent aan de verhuurder. Het bedrijf heeft ook een fonds van 10 miljoen voor zogenoemde ‘superhosts’. Dat zijn ‘de best beoordeelde en meest ervaren verhuurders’ op het platform. Het gaat vaak om mensen die hun hele huis verhuren en van de opbrengsten onder meer hun hypotheek moeten betalen. Zij kunnen een aanvraag doen voor een steunpakket van 5000 dollar.