Is uw bedrijf verzekerd tegen cyberrisico’s en datalekken?

963
cyberrisico
⏰ Leestijd: 2 minuten

De afgelopen weken was er weer volop aandacht voor cybercrimes en cyberrisico’s. Het virus ‘Wannacry’ dat computers en systemen wereldwijd gijzelde, maakte ook in Nederland slachtoffers. Bekendste slachtoffer was misschien wel Q-park. Maar niet alleen grote spelers werden geraakt door dit virus. De schade van zo’n aanval kan groot zijn voor ieder bedrijf. Wist u dat u uw bedrijf kunt verzekeren tegen cybercrimes en datalekken?

Onderzoek

Uit de Global Risk Management Survey 2017 van risicoadviseur Aon blijkt dat Nederlandse organisaties minder goed voorbereid zijn op cyberrisico’s dan hun buitenlandse collega’s.
Slechts 14% van de Nederlandse bedrijven heeft een cyberverzekering afgesloten. Soms is er zelfs binnen een bedrijf maar één medewerker verantwoordelijk voor het risicomanagement. Aon voerde dit onderzoek uit onder meer dan 1.800 CEO’s, CFO’s en risk managers. Hiervan kwamen er 80 uit Nederland.

Meldplicht

Sinds 1 januari 2016 geldt de meldplicht datalekken. Deze meldplicht houdt in dat organisaties (zowel bedrijven als overheden) direct een melding moeten doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens zodra zij een ernstig datalek hebben. En soms moeten zij het datalek ook melden aan de betrokkenen (de mensen van wie de persoonsgegevens zijn gelekt).

Cyber- en data risks verzekering

Mocht een bedrijf  te maken krijgen met een datalek dan kan dat grote financiële gevolgen hebben. De sanctie op het niet naleven van de meldplicht kan een maximale boete opleveren  van € 500.000,-. Is uw bedrijf verzekerd tegen een syberaanval of een datalek?

Dekking van een cybercrimes verzekering bestaat uit 6 onderdelen:

  1. Systeeminbraak
  2. Privacy
  3. Digitale aansprakelijkheid
  4. Hacking
  5. Afpersing
  6. Omzet verlies door cyberaanvallen

Aarzel dus niet en neem contact op met uw verzekeraar. Zij kunnen u adviseren over welke risico’s uw bedrijf loopt en hoe u uw bedrijf financieel kunt beschermen.

Heeft u vragen? Neem dan snel contact met ons op, via nummer 0348 – 407 238 of mail naar: info@lenkzeg.nl.