Financiën: heeft u als ondernemer voldoende kennis in huis?

928
financiën
⏰ Leestijd: 3 minuten

Voor u als ondernemer vormen uw financiën een essentieel onderdeel van uw bedrijf. Toch hebben veel ondernemers onvoldoende financiële kennis in huis. Maar wat levert die kennis op? En waarom kunt u als ondernemer eigenlijk niet zonder?

Zelf uw boekhouding doen

De helft van alle ondernemers doet de geldzaken zelf. Externe ondersteuning schakelen ze alleen in bij zaken die op korte termijn noodzakelijk zijn. Financieel vooruitkijken is echter heel belangrijk om ongewenste situaties te vermijden of om erop te anticiperen. Met een goed financieel inzicht regelt u de dingen die verplicht zijn op tijd en komt u niet voor nare verrassingen te staan. Hierdoor weet u ook wanneer u hulp nodig heeft van een expert.

Aansprakelijkheid

De meeste ondernemers in Nederland hebben een eenmanszaak. U bent dan aansprakelijk voor alle handelingen en financiën van uw bedrijf. Er is in deze situatie geen onderscheid tussen privé- en bedrijfsvermogen. Eventuele schuldeisers van het bedrijf kunnen ook aanspraak maken op privébezit. Als uw bedrijf failliet gaat, dan gaat u als ondernemer ook failliet. Zoiets wilt u natuurlijk voorkomen. Daarom is inzicht gecombineerd met een goede boekhouder of accountant onontbeerlijk.

Financiën zijn essentieel voor uw bedrijf

De meeste ondernemers houden zich het liefst bezig met waar ze goed in zijn: het verkopen en vervaardigen van hun product. Hierdoor staan de financiën meestal niet hoog op de prioriteitenlijst. Toch is het onmogelijk om een goede ondernemer te zijn en een gezond bedrijf te runnen als u geen kennis van de financiën hebt. Hoe weet u immers hoe u de winst kunt vergroten of de omzet kunt verbeteren? Zonder offerte krijgt u waarschijnlijk geen opdracht en zonder factuur wordt er niet betaald door de klant.

Integratie van cijfers

Cijfers maken steeds vaker deel uit van de kern van een bedrijf. Dat zien we ook terug in onze economie: de financiële sector vervult tegenwoordig een sleutelrol. Het automatiseren en integreren van bijvoorbeeld het voorraadbeheer en debiteuren- en crediteurenbeheer zorgt ervoor dat u op ieder moment van de week inzicht hebt in hoe uw bedrijf er op dat moment voor staat. Het is dan natuurlijk handig als u de kennis hebt om dit overzicht te lezen en te begrijpen.

Zakelijk en privé gescheiden houden

Als zelfstandige met een eenmanszaak heeft u heel wat petten op. U bent voor alles zelf aansprakelijk en dat brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Kleine zelfstandigen met wisselende inkomsten en beperkte aanspraak op sociale zekerheid, moeten daarom juist extra zorgen dat zij grip op de financiën hebben. Het is dan ook heel belangrijk om de zakelijke financiën te scheiden van de privéfinancieën. Zorg dat u in ieder geval aparte rekeningen hebt, zo houdt u duidelijk overzicht.

Het beste resultaat

Misschien wel de belangrijkste reden om te zorgen dat uw zakelijke financiën op orde zijn: ondernemers die aangeven zelf over voldoende financiële kennis te beschikken doen het beter dan ondernemers die daarover twijfelen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Grip op de Tent’ van de KvK.

Aan de slag

Wilt u zelf aan de slag met uw geldzaken? Gebruik het Geldboek voor Ondernemers als basis om de financiële en administratieve kant van je bedrijf goed te regelen. Zo houdt u zicht op hoe uw onderneming er financieel voor staat. Het Geldboek is een uitgave van Kamer van Koophandel, Nibud en Zuidweg&Partners.

Heeft u echt geen tijd voor de financiën en wilt u er (samen met) een expert naar kijken? Neem snel contact met ons op. Lekkerkerker en Keijzer heeft jarenlange ervaring met boekhouding en weet precies hoe wij u kunnen ontzorgen en helpen weer inzicht te krijgen in uw geldzaken. Bel ons op  0348 – 407 238 of mail naar info@lenkzeg.nl.