De consument heeft minder vertrouwen in de economie dan een maand geleden

197
Consumenten minder vertrouwen in de economie
⏰ Leestijd: < 1 minuut

In zes maanden tijd is het vertrouwen van de consument iets gedaald. De consumenten hebben vooral een negatiever beeld van de economie in de komende twaalf maanden. De koopbereidheid van de consument is in de maand mei wel wat toegenomen.

In mei kwam het vertrouwen van de consument uit op -38. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is één punt lager dan een maand eerder. De indicator stond in september vorig jaar nog op -59, dat was het laagste punt sinds de start van het onderzoek. Sinds november is de score van het consumentenvertrouwen in de economie iets omhoog gegaan, al blijft het gemiddelde lager dan -10. 

Consumenten zijn minder pessimistisch over hun eigen financiële situatie

De consument oordeelt negatiever over het economische klimaat in mei. We kijken met z’n allen zowel negatiever naar de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden, als naar naar de verwachte situatie in het aankomend halfjaar. De indicator die het vertrouwen weergeeft, is gezakt naar -53, tegenover -48 in april. Consumenten zijn vooral huiverig voor het aankomende jaar. 

Als we onze eigen financiële situatie moeten beoordelen, zijn we iets positiever. De koopbereidheid is dan ook gestegen van -30 naar -28. Consumenten vinden het nu dan ook een gunstige tijd om grote aankopen te doen.

Bron: nu.nl