De belastingaangifte: veranderingen en onze tips

226
Belastingaangifte
⏰ Leestijd: 2 minuten

De aangifte voor 2020 kun je nog tot 1 mei online invullen. Wat zijn dit jaar de veranderingen en hoe kun je kun je geld halen uit de aangifte? 

Twee belastingschijven

De belangrijkste verandering in belastingjaar 2020 is dat er in plaats van vier belastingschijven nog maar twee zijn: een basistarief van 37,35 procent en een toptarief van 49,5 procent. Het toptarief geldt voor inkomen boven de 68.507 euro. Doordat tegelijkertijd de arbeidskorting en algemene heffingskorting omhoog gaan, betaalt iedereen in principe iets minder belasting. Wie 25 duizend euro per jaar verdient, gaat er 375 euro op vooruit. Met een jaarinkomen van 45 duizend euro is dat 640 euro en met een inkomen van 65 duizend euro scheelt dat 680 euro.

Doe altijd aangifte, ook als je denkt dat je niks terugkrijgt

Vul altijd de belastingaangifte in, ook als je geen brief van de belastingdienst hebt gekregen waarin staat dat je aangifte moet doen. Mogelijk kun je veel geld besparen. Doe ook altijd aangifte samen met je fiscale partner, want door onderling met aftrekposten te schuiven kun je belasting besparen.

Wisselend inkomen? Middelen loont

Verdien je het ene jaar veel en het jaar daarop weinig? Met een ‘verzoek om middeling’ kun je al snel honderden euro’s tot zelfs meer dan duizend euro belasting besparen. Hiermee kun je dus belasting terugkrijgen bij wisselende inkomsten. Bijvoorbeeld bij een eerste goedbetaalde baan, als je eerder stopt met werken, werkloos wordt of ondernemer bent met sterk wisselende inkomsten. De inkomensschommeling moet wel hebben plaatsgevonden in de afgelopen zeven jaar.

Aankoopkosten en hypotheekrente eigen woning

Heb je het afgelopen jaar een huis gekocht? Niet alleen de hypotheekrente is dan aftrekbaar van de belasting. Ook de notariskosten voor de hypotheekakte en kadasterkosten zijn aftrekbaar. Net als de bemiddelingskosten van een hypotheekadviseur, de afsluitkosten en de eventuele taxatiekosten van het huis.

De notariskosten voor de koopakte van het huis en de transportkosten zijn niet aftrekbaar. Ook voor courtage van de makelaar kun je niet bij de belastingdienst aankloppen.