Gemeenteambtenaren leggen werkzaamheden eind januari neer

287
gemeenteambtenaren
⏰ Leestijd: 2 minuten

Onder anderen Boa’s en vuilnismannen zullen hun werkzaamheden eind deze maand neerleggen om een betere cao af te dwingen. Zij gaan niet akkoord met de loonsverhoging die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in de onderhandelingen heeft geboden.

Dat was voor FNV-bestuurder Marieke Manschot geen verrassing: “Het bod was dermate laag, dat er niet van koopkrachtbehoud kon worden gesproken.” Het ultimatum dat Vakbond FNV vorige maand stelde verliep op 11 januari 2023. Als gevolg hiervan zullen gemeenteambtenaren eind januari staken. Het zou dus zomaar kunnen dat vuilnisbakken niet worden geleegd en dat er geen parkeerboetes worden uitgeschreven.

Geen akkoord

De cao-onderhandelingen tussen FNV en de VNG liepen vorige maand spaak. FNV eiste voor 2023 een loonsverhoging van 12 procent en een Automatische Prijscompensatie voor de hoge inflatie. De VNG stelde daar een loonsverhoging van 5 procent per 1 februari 2023 en weer een verhoging van 3 procent per 1 april 2024 tegenover. Vakbond FNV ging hiermee niet akkoord en stelde een ultimatum.

FNV-onderhandelaar Manschot noemt het aanbod van de VNG “schamel” en vindt dat het werk van gemeenteambtenaren hiermee ondergewaardeerd wordt. Ook de hoge werkdruk als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt wordt noemt zij als reden voor meer loonsverhoging.

Tot een akkoord lijkt het nog niet te komen. De VNG en de Werkgeversvereniging Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties (WSGO) roepen vakbond FNV op een tegenbod te doen op het laatste bod van de werkgevers, maar FNV-bestuurder Manschot noemt onderhandelen “een gepasseerd station”.

Stakingen

Ondertussen worden in grote gemeenten zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag stakingen voor eind januari voorbereid. Ook op 15 februari staat een landelijke demonstratie in Utrecht gepland die de eisen van de gemeenteambtenaren kracht bij moet zetten.

Ook in andere sectoren wordt gestaakt. Vrachtwagenchauffeurs van PostNL, personeel van regionale vervoerders Arriva en Keolis en drogisterijmedewerkers hebben ook aangegeven hun werkzaamheden eind januari neer te leggen deze maand.

Bron: NOS.nl