Eindelijk, vakantie! Je hebt er weken, misschien wel maanden, naartoe geleefd en dan ben je plotseling ziek. Wettelijk gezien mag je je dan ziekmelden bij je werkgever en worden je vakantiedagen omgezet in ziektedagen. Je kunt je vakantiedagen dan op een ander moment opnemen, maar in de praktijk blijkt dat lang niet iedereen melding maakt van het ziek zijn.
Aanzienlijk minder meldingen in de kerstvakantie
Deze conclusie werd getrokken door ArboNed nadat het bedrijf het aantal verzuimmeldingen in de kerstvakantie aanzienlijk zag dalen terwijl uit cijfers van het RIVM bleek dat er wel degelijk een griepepidemie heerste.
“Vakantietijd is bedoeld om op te laden”
Volgens Jan Machek, psycholoog bij ArboNed, is het “zeker goed om je ziek te melden als tijdens je vakantie ziek wordt”. “Vakantietijd is bedoeld om je weer op te laden, het moet een positieve impact hebben. En als je dan ziek bent, heeft vakantie die functie niet”, zegt hij.
Tegelijkertijd begrijpt hij waarom werknemers het nalaten om zich ziek te melden. “Ze schatten zelf ook in hoe zoiets landt in de organisatie, of het strategisch handig is. En daar ligt de crux, dan ervaren mensen vaak een drempel om het te doen.”
Verplichtingen
Als je ziek wordt terwijl je vrij bent, mag je werkgever geen vakantiedagen inhouden, maar ben je wel verplicht om daar binnen 24 uur melding van maken.
En kan je niet langs gaan bij de bedrijfsarts omdat je in het buitenland zit, verplichten sommige bedrijven je om je te laten onderzoeken door een arts en wordt er gevraagd om een doktersverklaring of een positieve coronatest.