Omdat het voor starters vaak lastig is om een huis gefinancierd te krijgen, biedt hulp van de ouders in veel gevallen uitkomst. Bent u bereid en in de positie om uw kind te ondersteunen bij de aanschaf van een eigen woning? Dan kan dat op meerdere manieren. De komende weken lichten wij deze verschillende manieren toe. Maar welke manier u ook kiest, let wel op de addertjes onder het gras.
Lening verstrekken
Wanneer u aan uw kind een lening verstrekt vanuit uw eigen vermogen, dat wordt deze in box 3 omgezet in een vordering op het kind. Voor het kind is de betaalde rente aftrekbaar, indien de schuld aan de voorwaarden van de eigenwoningschuld voldoet. In de praktijk schenken ouders de ontvangen rente soms volledig of deels terug, maar hierbij is het wel van belang dat de rente eerst daadwerkelijk wordt betaald aan de ouders en vervolgens pas de schenking plaatsvindt.
De ouders kunnen de lening ook ineens of jaarlijks voor een deel kwijtschelden. De Belastingdienst gaat uit van een schenking als de te betalen rente op de lening lager is dan 6%. Als de looptijd langer dan een jaar is, kan een rente worden overeengekomen die afwijkt van 6%.
Let op! Als de rente te laag is dan kan de Belastingdienst een schenking van de ouders aan het kind vaststellen, als de rente te hoog is kan sprake zijn van schenking door het kind aan de ouders.
Lenen en vervolgens uitlenen
Beschikt u niet over voldoende geld om uw kind een groot bedrag te lenen, dan kunt u wellicht de overwaarde van uw eigen woning inzetten. U kunt een lening aangaan bij de bank en vervolgens het geld lenen aan uw kind. De rente op de lening door de ouders is niet aftrekbaar omdat de lening niet is bestemd voor aankoop of verbetering van de eigen woning, maar per saldo treedt geen verandering op in het box 3-vermogen van de ouders. Als het kind een rente betaalt die hoger is dan de rente die de ouders aan de bank betalen, ontstaat een voordeel voor de ouders. Banken zijn hier zeer terughoudend in.