Omdat het voor starters vaak lastig is om een huis gefinancierd te krijgen, biedt hulp van de ouders in veel gevallen uitkomst. Bent u bereid en in de positie om uw kind te ondersteunen bij de aanschaf van een eigen woning? Dan kan dat op meerdere manieren. De komende weken lichten wij deze verschillende manieren toe. Maar welke manier u ook kiest, let wel op de addertjes onder het gras.
Borg staan of medeschuldenaar worden
Als het kind het benodigde bedrag bij de bank niet of niet volledig gefinancierd krijgt, kunnen ouders borg staan. Ook kunt u als ouder medeschuldenaar zijn. De rente is bij de ouders niet aftrekbaar omdat het geen rente voor een eigen woning betreft. De rente is binnen de voorwaarden wel aftrekbaar bij het kind, maar die moet de rente dan ook echt zelf betalen. Er is ook geen renteaftrek bij het kind als de ouders niet voor het kind willen betalen, maar de rente betalen omdat de bank hen als medeschuldenaar aanspreekt. Renteaftrek is bij het kind dan pas mogelijk als hij zijn ouders vergoedt. Deze oplossing biedt geen fiscaal voordeel en kan voor de ouders een nadeel zijn als zij zelf een extra lening willen aangaan. Ook kan deze hulp consequenties hebben voor de heffing van de inkomstenbelasting bij het kind en soms ook voor de ouder. Daarnaast kan de schenkbelasting een rol spelen.
NHG verlaging per 1 juli 2015
De maximale hypotheek die uw kind nog kan krijgen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is per 1 juli 2015 gezakt van € 265.000 naar € 245.000. De meeste huizenkopers kunnen ongeveer 5% minder lenen op hun inkomen.
Voor welke constructie u ook kiest, laat u goed voorlichten over de gevolgen ervan. Wij helpen u graag om de mogelijkheden in kaart te brengen.