Hoe gebruik ik als ondernemer de werkkostenregeling?

1151
Lekkerkerker en Keijzer administratie financieel advies
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Zoals u waarschijnlijk weet is de werkkostenregeling (WKR) vanaf 2015 verplicht, echter wel in een gewijzigde vorm ten opzichte van de vorige jaren. Tot 2015 kon u kiezen tussen de WKR en de oude regeling van vrije vergoedingen en verstrekkingen. Dat kan nu niet meer: sinds 1 januari 2015 geldt alleen nog de WKR. De oude regeling voor vergoedingen en verstrekkingen is vervallen.

Om een goed beeld te hebben van de gevolgen van de nieuwe WKR moet u zich als werkgever in de nieuwe regels verdiepen en de administratie hierop aanpassen. Dan komt u bij een boekenonderzoek door de Belastingdienst niet voor verrassingen te staan. Doet u dit niet dan kan de afrekening begin 2016 mogelijk duur uitpakken.

Vrije ruimte werkkostenregeling

U mag onbelast vergoedingen geven als het totale bedrag onder 1,2% blijft van de loonsom van al uw medewerkers samen. Dit is de vrije ruimte. Komt het bedrag van de vergoedingen boven die grens? Dan moet u over dat extra bedrag 80% belasting betalen. Er gelden geen voorwaarden voor de bestedingen binnen de vrije ruimte.

Gerichte vrijstellingen WKR

Onder voorwaarden gaan bepaalde vergoedingen niet ten koste van uw vrije ruimte. Enkele voorbeelden van vergoedingen met een gerichte vrijstelling zijn:

  • Abonnementen voor openbaar vervoer
  • Reiskosten tot € 0,19 per kilometer
  • Verhuiskosten vanwege werk
  • Maaltijden bij overwerk

Wilt u meer weten? Neemt u dan gerust contact met ons op.

P.S. Heeft u zelf een vraag? Wij beantwoorden hem graag!