Misschien heb je geld nodig voor een nieuw huis of nieuwe auto. Dan zou je geld kunnen lenen van je eigen bv, maar daar zitten wel wat regels aan verbonden. Het geld moet je terugbetalen aan de bv en de lening moet aan zakelijke voorwaarden voldoen. Wat mag wel en wat niet?
Welke regels zitten vast aan het lenen?
Tot op zekere hoogte is lenen van een eigen vennootschap geoorloofd, zolang het niet gaat om het ontwijken van belasting. De lening moet wel voldoen aan zakelijke voorwaarden. Dit zijn voorwaarden die de bv ook zou stellen aan een derde, die in vergelijkbare omstandigheden verkeert. De Belastingdienst adviseert om de voorwaarden waaronder de bv je de lening geeft, in een leningsovereenkomst te zetten. Dan kan er later geen misverstand over ontstaan.
Het is heel belangrijk te bekijken of de lening voldoet aan zakelijke voorwaarden. Als je onzakelijk handelt, kan de Belastingdienst de lening als inkomsten beschouwen. Onzakelijk handelen kan ook gevolgen hebben als de bv je pensioen-, stamrecht- of lijfrenteregeling uitvoert. In alle gevallen leidt dit tot grote gevolgen voor de belasting die je betaalt.
Wetsvoorstel
Er zijn ondernemers die daadwerkelijk de belasting ontwijken. Men leeft simpelweg van de rente, en er is dus geen noodzaak meer om winst uit te keren. Recentelijk verscheen in het nieuws dat dat staatssecretaris Menno Snel van Financiën met een nieuwe wet mensen wil aanpakken die excessief lenen bij een eigen vennootschap. “De voornaamste reden voor deze maatregel is het tegengaan van belastinguitstel en -afstel door aanmerkelijkbelanghouders. Door overtollige gelden als lening aan de eigen besloten vennootschap te onttrekken in plaats van als dividend of loon te genieten, wordt belastingheffing op dat moment voorkomen”, zo legt het kabinet de voorgelegde wet uit. Het idee is dat directeur-grootaandeelhouders en andere houders van een aanmerkelijk belang box 2-belasting gaan betalen voor zover ze meer dan 500.000 euro lenen van hun bv.
Kortom, geld lenen van je eigen bv mag, zolang je je houdt aan de zakelijke voorwaarden. Zo voorkom je een hoop problemen.