Meer weten: de afschaffing van de dividendbelasting

968
dividendbelasting
⏰ Leestijd: 2 minuten

Als het aan het kabinet ligt, zal de dividendbelasting per 1 januari 2019 worden afgeschaft. Maar wat houdt dit in voor u en uw bedrijf?

Internationale aantrekkingskracht

het nieuwe kabinet wil Nederland aantrekkelijk maken en houden voor grote internationale bedrijven. het kabinet beoogd hiermee de werkgelegenheid in Nederland op peil te houden doordat meer grote internationale spelers zich in Nederland zullen vestigen. In de ons omringende landen is er immers wel dividendbelasting.

Wat is dividendbelasting?

Bedrijven die aandeelhouders hebben komen in contact met de dividendbelasting. Als deze ondernemingen winst maken dan geven zij aan het einde van het jaar de aandeelhouders een financieel extraatje, dividend genoemd. Daarover moet 15 procent belasting worden betaald door de aandeelhouders.

Compensatie

Voor beleggers die in Nederland gevestigd zijn is die belasting verrekenbaar bij de inkomstenbelasting. Dat betekent dat zij onder de streep niets betalen. Voor hen is het niet meer of minder dan papierwerk. Die korting geldt niet voor buitenlandse beleggers. Zij betalen dus wel de dividendbelasting. Maar: er zijn verschillende landen waarmee Nederland afspraken heeft gemaakt dat de dividendbelasting wordt gecompenseerd voor hun inwoners. Investeerders uit die landen betalen alsnog geen dividendbelasting.

Waarom dan toch afschaffen?

Volgens de regeringspartijen moet de dividendbelasting worden afgeschaft omdat deze Nederland in de toekomst minder aantrekkelijk maakt als investeringsland.

Ophef

Er is veel ophef over de maatregel ontstaan omdat dit plan eigenlijk in geen enkel verkiezingsprogramma stond. Volgens tegenstanders van de afschaffing zijn de onderhandelaars ‘gechanteerd’ door het zakenleven. Zij stellen dat verschillende grote bedrijven hebben gedreigd hun hoofdkantoor weg te halen uit Nederland als de belasting blijft bestaan. Door het verplaatsen van beursnotering kunnen multinationals zelf bepalen waar ze de meeste belasting betalen. Die optie geeft de grote bedrijven een onderhandelingspositie met overheden. Uiteraard word dit door het kabinet ontkent.

Wat betekent de afschaffing nu voor u?

Per jaar krijgt de fiscus zo’n 1,4 miljard euro door de dividendbelasting. Wanneer deze is afgeschaft in 2019 wordt tegelijkertijd een andere belasting verhoogd. De belasting op royalty’s en rente voor brievenbusmaatschappijen wel te verstaan. Onder de streep zou er daarmee evenveel geld naar de Nederlandse staatskas moeten gaan. Voor u als Nederlandse ondernemer verdwijnt met de dividendbelasting vooral veel administratieve rompslomp.

Meer weten of kunnen wij u op een andere manier van dienst zijn? Neem dan snel contact met ons op via 0348 – 407 238 of per mail info@lenkzeg.nl.