Iris (36) zweert bij koopzegels: ‘Geen bank die zo veel rente geeft’

62
Koopzegels
⏰ Leestijd: 2 minuten

Vrijwel elke Nederlander heeft een spaarkaart in de portemonnee. Of je nu spaart voor gratis koffie, Air Miles of korting bij de bouwmarkt: de mogelijkheden zijn oneindig. Sparen loont bij de bank niet echt meer, dus zoeken mensen andere manieren. We kwamen dit interessante artikel tegen bij het AD

”Bijna elke winkel heeft wel een spaaractie. Mijn advies? Overal ‘ja’ op zeggen’’, zegt spaarexpert Iris Newman (36). Ze maakt content voor digitale media en heeft een Instagram-account waar ze tips deelt over geldzaken en spaaracties.

De Eindhovense doet mee aan álle spaaracties die ze tegenkomt. Dat bespaart haar honderden euro’s per jaar op uitjes en kortingen bij super- en bouwmarkten, vertelt ze. Ze kocht op haar 18de een Air Miles-kaart (thuisgestuurd kost die 2,50 euro, red.), en dat was het begin van een serieuze spaarverslaving. ,,Ineens ging ik beseffen dat je overal gratis dingen kunt krijgen. Dat maakt het lastig nee zeggen.” Na de aanschaf van de Air Miles-kaart ging ze op onderzoek uit naar andere acties. ,,Er ging een wereld voor me open.”

‘Past allemaal net in mijn portemonnee’

Inmiddels heeft Newman een portemonnee en telefoon vol spaarkaarten. ,,Ik heb zelf zo’n vijftig pasjes en twintig apps voor spaaracties. Het is fijn dat steeds meer pasjes ook digitaal te gebruiken zijn. Het past nog maar net in mijn portemonnee.” Het sparen voor acties is geleidelijk aan ontstaan, vertelt ze. ,,Al die acties kunnen best overweldigend zijn. Toch went het snel en gaat het sparen vrij automatisch. Ik pak bij de kassa even snel mijn appje of kaartje erbij. Binnen een paar seconden is de korting verrekend. Een kind kan de was doen.”

De beste acties om voor te sparen? Volgens Newman zijn dat Air Miles en de koopzegels bij de supermarkt. ,,Je hebt bij de Albert Heijn een vol boekje koopzegels met 49 euro aan boodschappen, maar krijgt bij het inleveren 52 euro terug. Dat is drie euro winst, ofwel zes procent rente. Geen bank die zo veel rente geeft.”

Toch gebruikt ze niet alle zegels en spaarpunten zelf. ,,Ik ga niet tien keer per jaar naar de Efteling. Als ik ze zelf niet gebruik en er niemand in mijn omgeving blij mee kan maken, dan verkoop ik de zegels op Marktplaats. Per jaar haal ik op die manier tussen de 50 en 100 euro op.”