Deze week werd bekend dat er een nieuw regeerakkoord is. Wat gaat er veranderen voor ondernemers? Wij bekeken het voor u.
Winstbelasting van 25 naar 21 procent
De winstbelasting gaat omlaag van 25 naar 21 procent. Tot 200.000 euro winst hoeven bedrijven zelfs maar zestien procent belasting af te dragen, dat is nu nog twintig procent. Daar staat wel tegenover dat ondernemingen die gefinancierd zijn met geleend kapitaal minder belastingaftrek kunnen krijgen.
Laag btw-tarief van 6 naar 9 procent
Kappers, horeca-ondernemers en boekhandelaars krijgen weer te maken met een belastingverhoging. Het lage btw-tarief gaat van 6 naar 9 procent, waardoor zaken als eten, boeken en een knipbeurt duurder worden. Dit levert de schatkist een slordige 2,5 miljard euro op. De coalitie heeft zich voorgenomen om werk lonender te maken en richt zich daarbij vooral op middeninkomens. Om dat plan (deels) te kunnen betalen, gaan Nederlanders meer belasting betalen op consumptieartikelen.
Tabaksaccijns omhoog
Ook tabakshandelaren krijgen met belastingverhogingen te maken. De tabaksaccijns gaat omhoog, meldt het AD op basis van gelekte documenten.
Werknemers van vier naar twee belastingschijven
Werknemers hoeven volgens de afspraken in het regeerakkoord minder inkomstenbelasting te betalen. De bedoeling is dat er van de huidige vier belastingschijven nog twee overblijven. De eerste schijf is 36,9 procent. Daarnaast komt er een tweede, hoger tarief van 49,5 procent voor inkomen boven de ongeveer 68.500 euro.
Ontslag eenvoudiger
Volgens Trouw hoeven werkgevers in de toekomst iemand pas een vast contract te geven als hij drie jaar voor hen werkt
Zieke werknemer korter doorbetalen
Het nieuwe kabinet gaat kleine ondernemers stimuleren om sneller mensen in vaste dienst te nemen, meldt de Volkskrant. Kleine bedrijven hoeven zieke werknemers straks minder lang loon door te betalen. Het nieuwe kabinet wil de doorbetaling bij ziekte voor kleinere bedrijven beperken tot één jaar. Het tweede jaar moeten ze samen betalen: alle kleine werkgevers moeten hier aan bijdragen. Als grens wordt voorlopig het aantal van twintig werknemers genoemd. Bedrijven met meer werknemers blijven verplicht om twee jaar het loon zelf door te betalen.
Kilometerheffing voor vrachtwagens
De nieuwe coalitiepartijen willen zo spoedig mogelijk een kilometerheffing voor vrachtverkeer invoeren. Het registratie- en betalingssysteem moet gelijk zijn aan die in het buitenland zodat vrachtwagens geen extra apparatuur nodig hebben. De inkomsten hieruit, moeten terugvloeien naar de transportsector via een verlaging van de motorrijtuigenbelasting op vrachtwagens.
Afspraken zelfstandigen
Voor zelfstandigen komen er nieuwe regels, die ervoor moeten zorgen dat het duidelijker wordt wie in dienst is en wie niet. Zelfstandigen worden niet verplicht zich te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid, zo meldt Trouw. Het kabinet gaat wel in gesprek met verzekeraars over goedkopere verzekeringen voor die groep.
Meer weten? Neem dan snel contact met ons op via 0348 – 407 238 of per mail info@lenkzeg.nl.