Zo’n 1,2 miljoen Nederlanders behoren tot onbenut arbeidspotentieel

164
onbenut arbeidspotentieel
⏰ Leestijd: 2 minuten

Er is een duidelijke mismatch op de Nederlandse arbeidsmarkt. Bedrijven hebben grote moeite om personeel te vinden én er staan ruim een miljoen mensen buitenspel.

Werkgevers zitten met hun handen in het haar en passen zelfs de arbeidsvoorwaarden en functie-eisen aan om nieuw personeel te vinden. In sommige sectoren, zoals de land- en tuinbouw, distributiecentra en bezorging, worden voornamelijk arbeidsmigranten ingezet.

Kritiek vanuit maatschappij

De maatschappij uit zijn kritiek op de huidige situatie en vraagt zich af waarom er geen beroep wordt gedaan op de grote groep Nederlanders die momenteel buitenspel staat. Ook zij kunnen openstaande vacatures vervullen, is de algemene gedachtegang.

Werklozen

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het zogenoemde ‘onbenut arbeidspotentieel’ inmiddels uit 1,2 miljoen mensen bestaat. Die groep bestaat bijvoorbeeld uit mensen die officieel werkloos zijn: zij hebben geen betaalde baan, maar zijn wel actief op zoek en direct beschikbaar. Die groep bestaat momenteel uit 359.000 mensen, ongeveer 3,6 procent van de beroepsbevolking. Dat is het laagste niveau sinds 2003.

Jongeren en mantelzorgers

Daarnaast behoren mensen die wel beschikbaar zijn, maar niet solliciteren en mensen die niet beschikbaar zijn, maar wel solliciteren ook tot de groep van ‘onbenut arbeidspotentieel’. Hierbij gaat het vooral om jongeren en mantelzorgers”, aldus arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV.

Onderbenutte deeltijders

Verder zijn er nog de ‘onderbenutte deeltijders’. “Deze groep wil wel meer werken, maar hebben andere wensen dan hun werkgevers. Dat leidt tot veel discussies”, zegt Witjes. Een deeltijder wil meer werken op een bepaalde dag, terwijl de werkgever juist mensen nodig heeft op andere dagen. “Dan kiest zo’n bedrijf voor een extra flexkracht.”

Ruim 400.000 mensen behoren tot de onbenutte deeltijders, dat is zo’n 40 procent van de 1,2 miljoen mensen die buitenspel staan. Deze groep bestaat veelal uit jongeren.

Niet beschikbaar

Dan zijn er ook nog de mensen die niet beschikbaar zijn en dus ook op zoek zijn naar een baan. Bijvoorbeeld huisvaders of -moeders, werknemers die wisselen van baan en mensen in de bijstand.

Geen eenvoudige klus

Het blijkt dus niet zo’n eenvoudige klus om langdurig werklozen een-op-een te plaatsen op openstaande vacatures. “Maar het is wel een misvatting dat het gaat om een groep mensen die liever thuis op de bank zit”, aldus Witjes.

“Het gaat hier over mensen die soms heel moeilijk aan de slag komen, omdat ze bijvoorbeeld twintig jaar ergens hebben gewerkt en na een reorganisatie op straat komen te staan. Zij hebben vaak weinig aan scholing gedaan, waardoor bepaalde vaardigheden ontbreken”, vervolgt hij.