2,2 miljoen Nederlandse particulieren en ondernemers hebben in de eerste week van maart hun belastingaangifte gedaan. De Belastingdienst meldt dat dat er vorig jaar in de eerste week iets minder dan 2 miljoen waren.
Inlogsysteem overbelast
Omdat het inlogsysteem met DigiD overbelast was en het daarom de eerste twee dagen vaak niet mogelijk was om in te loggen in het aangifte programma, is het opvallend te noemen dat er zo’n 13 procent meer aangiften binnen kwamen dan een jaar eerder.
Meer uitnodigingen
Daar tegenover staat dat dit jaar meer mensen verzocht werden door de Belastingdienst om aangifte te doen. Dit jaar kregen 7 miljoen particulieren en 1,8 miljoen ondernemers een uitnodiging. In totaal dus 8,8 miljoen Nederlanders terwijl dat er in de voorgaande jaren maar 8,3 miljoen waren.
Hoger heffingsvrij vermogen
De Belastingdienst wijst het hogere heffingsvrije vermogen aan als reden voor de toename van het aantal aangiften. Sinds de 2021 is grens voor vermogensbelasting opgeschoven van 30.000 naar 50.000 euro. Mensen met een vermogen dat tussen de 30.000 en 50.000 euro ligt, zijn nu ook uitgenodigd door de Belastingdienst, omdat hun financiële situatie van belang is voor het ontvangen van toeslagen.
Meer dan 10 miljoen
Jaarlijks doet ook een grote groep Nederlanders zonder uitnodiging belastingaangifte, bijvoorbeeld omdat het mogelijk is om geld terug te krijgen. In de afgelopen jaren gold dit voor 1,3 miljoen Nederlanders. Als dat dit jaar weer het geval is, doen mogelijk voor het eerst meer dan 10 miljoen Nederlanders belastingaangifte.