Torenhoge inflatie in december, cijfer over heel 2021 naar 2,7 procent

210
Torenhoge inflatie
⏰ Leestijd: < 1 minuut

De inflatie over vorig jaar komt uit op 2,7 procent. Dat is de hoogste inflatie sinds 2003. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek berekend. 

In december liepen prijzen hard op

Vooral in december liepen de prijzen hard op, met 5,7 procent, met name doordat energie bijna 75 procent duurder is geworden. In november was de prijsstijging hier op jaarbasis 57,4 procent.

Prijsontwikkelingen motorbrandstoffen

De prijsontwikkelingen van motorbrandstoffen en een verblijf in een bungalowpark hadden een drukkend effect op de ontwikkeling van de prijzen. Een tankbeurt was in december gemiddeld 27,8 procent duurder dan vorig jaar, terwijl dat in november nog 33,1 procent was.

Een verblijf in een bungalowpark was in december 7,1 procent goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. In november was een verblijf in een bungalowpark nog 4,6 procent duurder. Dat komt ook doordat de kerstvakantie afgelopen jaar een week later begon.

Voedsel werd duurder

Ook voedsel werd flink duurder; in december lagen de prijzen gemiddeld 2,6 procent hoger dan een jaar eerder. In november lag dat cijfer nog op 1,1 procent. De stijging komt vooral doordat vlees, groenten en fruit duurder werden.