ACM moet kunnen ingrijpen bij private investeerders in de zorg

55
Private investeerders
⏰ Leestijd: 2 minuten

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet kunnen ingrijpen als private investeerders de kwaliteit van de zorg bedreigen. Dit staat in een wetsvoorstel dat is ingediend door Tweede Kamerleden Julian Bushoff (GroenLinks-PvdA) en Daniëlle Jansen (NSC).

Trend

De afgelopen jaren hebben private investeerders in hoog tempo zorginstellingen opgekocht, zoals praktijken van tandartsen, dierenartsen en fysiotherapeuten. Het gaat vooral om buitenlandse investeerders.

Co-Med toont het gevaar van private investeerders

Dat private investeerders een slechte invloed kunnen hebben op de kwaliteit van de zorg, werd duidelijk bij Co-Med. Co-Med was een commerciële keten van huisartsenpraktijken. De Inspectie Gezondheidszorg waarschuwde dat patiënten gevaar liepen doordat zorg van Co-Med slecht bereikbaar en beschikbaar was. Inmiddels is de keten failliet verklaard.

Meer bevoegdheden van de ACM

Met het wetsvoorstel moet de ACM de bevoegdheid krijgen om te toetsen of een overname door een private investeerder tot ongewenste resultaten leidt en deze overname eventueel kunnen stoppen. Onder die ongewenste resultaten vallen te grote prijsstijgingen, vermindering van de kwaliteit en te grote macht van één organisatie binnen één gebied. Hoewel de initiatiefnemers de nadruk leggen op de zorgsector, geldt het voorstel ook voor andere sectoren, zoals garagebedrijven of kinderdagopvang.

Nu kan de ACM alleen ingrijpen bij een overname van een bedrijf met een jaaromzet van minimaal 30 miljoen.

Reacties op het wetsvoorstel

De demissionaire minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Connie Helder, ziet niets in het wetsvoorstel. Volgens haar is er geen overtuigend bewijs dat private investeringen in de zorg leiden tot verminderde toegankelijkheid, betaalbaarheid of kwaliteit.

Veel andere partijen zijn het niet eens met minister Helder. De PVV vreest dat door de private investeerders veel Nederlands geld van zorgpremies en belastingen naar het buitenland verdwijnt. De SP maakt zich zorgen over agressieve opkopers die alleen op het behalen van maximale winst uit zijn. Ook het CDA pleit voor strenger toezicht op private investeerders in de zorg.