Wat kan een BKR registratie voor u betekenen?

1255
registratie
⏰ Leestijd: 2 minuten

Door nieuwe regelgeving wordt uw (kleine) roodstand eerder aangemeld bij het BKR in Tiel. Dit nieuws heeft voor behoorlijk wat opschudding veroorzaakt. Maar wat betekent zo’n registratie bij het BKR in Tiel eigenlijk? En wat zijn de gevolgen?

Wet Financieel Toezicht (WFT)

Volgens de Wet Financieel Toezicht moeten kredietverstrekkers uw kredietovereenkomst vastleggen in een systeem dat het BKR beheert. Dit zijn positieve registraties. Als u op tijd betaalt, dan blijft uw registratie positief. Als u een betalingsachterstand of schuld heeft, wordt de registratie negatief. Vanaf één december 2016 wordt de wet aangepast. Vanaf dan worden kredieten boven de 250 euro én die u langer dan 1 maand gebruikt, geregistreerd. Deze worden getoond als de kredietverstrekker u toetst en als u zelf inzage doet.

Heeft dit gevolgen?

Zoals uit de media de afgelopen dagen is gebleken gaat deze aanpassing aan de wet gevolgen hebben voor mensen die een hypotheek of ander krediet af willen sluiten. De kredietvertrekker en de bank checken namelijk van tevoren hoeveel uitstaande schulden u heeft en wat dan de hoogte is van het bedrag dat zij u als hypotheek of krediet aan kunnen bieden. Bent u een stel en heeft u allebei een roodstand, creditcards, een private lease auto en bijvoorbeeld iets met een “koop nu, betaal later” regeling gekocht, dan worden de bedragen bij elkaar opgeteld. U kunt dan dus een stuk minder hypotheek krijgen.

Huizen kopers

Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) gaan vooral huizenkopers last hebben van de maatregel. “Volgens onze berekeningen kan iemand met een limiet van 500 euro op zijn betaalrekening vanaf 1 december 2800 euro minder hypotheek krijgen dan iemand die dat niet heeft. Voor iemand met een limiet van 1500 euro kan dit verschil oplopen tot ongeveer 8400 euro.”

Toch is de VEH ook positief omdat men door de nieuwe regel veel meer inzicht in de schulden krijgt. Ook wordt het risico van het stapelen van schulden kleiner. Advies heeft de VEH nog wel: Heeft u een krediet en maakt u er geen gebruik van? Zeg dan de kaart of lening op. Dan voorkomt u problemen als u eindelijk het huis van uw dromen aan wilt schaffen.

 

Bron: BKR.nl, rtlnieuws.nl, nos.nl