Wist u dat per 1 juli 2017 het minimumloon is gewijzigd?

834
minimumloon
⏰ Leestijd: 2 minuten

Als ondernemer komt er veel op u af. Het is eigenlijk een dagtaak om alle nieuwe ontwikkelingen en wet- en regelgevingen bij te houden. Wist u bijvoorbeeld al dat per 1 juli 2017 het minimumloon en het minimum jeugdloon zijn gestegen? En dat u in aanmerking kunt komen voor compensatie?

Deeltijd of extra uren

Deze wijziging geldt ook als een werknemer deeltijd werkt of extra uren maakt. Dit laatste gebeurt wanneer hij of zij meer uren werkt dan in het contract staan opgenomen of dan de volledige werkweek in uw branche of organisatie. Daarnaast gaat de leeftijd van het wettelijk volwassen minimumloon omlaag van 23 naar 22 jaar.

Wat is er veranderd aan het minimumloon?

Het wettelijk minimumloon (WML) voor werknemers van 22 jaar en ouder bij een volledig dienstverband wordt per 1 juli 2017; € 1.565,40 per maand, € 361,25 per week en € 72,25 per dag.

Stijging minimumjeugdloon en minimumloonleeftijd

Het minimum jeugdloon voor 18 tot 21 jarigen gaat bovendien extra omhoog. Het is de bedoeling dat op 1 juli 2019 de minimumloonleeftijd naar 21 jaar gaat. Dat jaar zal ook het minimumjeugdloon voor 18 tot 20 jarigen stijgen. Werkgevers kunnen voor deze extra verhoging een compensatie aanvragen via het minimum jeugdloonvoordeel. Deze compensatieregeling is onder andere in het leven geroepen om te voorkomen dat ondernemers hun personeel uitzoeken op basis van leeftijd en gaat per 1 januari 2018.

Recht op compensatie vanuit overheid?

Om in aanmerking te komen voor compensatie vanuit de overheid moet voldaan worden aan de volgende voorwaarden:

  1. Het gemiddelde uurloon van de werknemer bedraagt minimaal 100% en maximaal 125% van het wettelijk minimumloon (WML) voor volwassenen;
  2. De werknemer heeft minimaal 1.248 verloonde uren in het kalenderjaar;
  3. De werknemer heeft de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt.

Via de website van Rijksoverheid zijn speciale factsheets te downloaden waarin meer gedetailleerde informatie voor werkgevers staat.

Meer weten? Neem contact met ons op via 0348 – 407 238 of mail naar info@lenkzeg.nl.

Bron: deondernemer.nl