Ziekteverzuim sinds augustus flink toegenomen

187
Ziekteverzuim
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Werknemers van mkb’ers melden zich sinds augustus steeds vaker ziek. Er was een stijging van bijna 60 procent tussen augustus en de laatste week van september. Tijdens afgelopen zomer lag het aantal ziekmeldingen 24 procent hoger dan in de zomer van 2021. Dat blijkt uit cijfers die verzekeraar Interpolis publiceerde. Het goede nieuws is dat het vooral om kortdurend ziekteverzuim gaat.

Dat de cijfers hoger zijn dan voorgaande jaren wordt voornamelijk veroorzaakt door het grote aantal ziekmeldingen sinds half september. Het aantal ziekmeldingen lag in de zomer van 2022 gemiddeld 78 procent hoger dan in de zomers van voor de coronacrisis.

Omikron-variant

“Als we kijken naar de informatie van het RIVM zien we in het eerste kwartaal van 2022 vooral dat de Omikron-variant voor veel ziekmeldingen zorgde. Gedurende de lente werd het aantal ziekmeldingen vooral veroorzaakt door de griep. Vanaf september loopt het aantal besmettingen met corona weer op”, aldus René Voets, directeur Bedrijven bij Interpolis.

Besmettingen voorkomen

Ook benadrukt hij dat het belangrijk is voor werkgevers om aandacht te hebben voor het voorkomen van besmettingen op kantoor. “Stimuleer bijvoorbeeld mensen met klachten om thuis te werken. We moeten waken dat we een najaar ingaan waarin bovenop het huidige tekort aan personeel, mensen uitvallen doordat zij besmet zijn met corona.”